3 tips om weer in een gezond ritme te komen!

De zomervakantie is een heerlijk moment van ontspanning, uitrusten, “family-time”, loslaten van ons gebruikelijke ritme en vaak ook de periode waarin we op reis gaan.

Maar met het loslaten van ons gebruikelijke ritme, komt ook vaak ook het nadeel dat we op alle gebieden meer loslaten dan normaal. We laten het sporten zitten, genieten vaker dan eigenlijk goed voor ons is van een wijntje, etentje of nemen de dingen waarvan we allemaal echt wel weten dat ze niet gezond zijn, maar ach.. het is toch vakantie!?

En op zich is het niet verkeerd als je het weet te beperken tot alleen die 2 weken vakantie of dat ene weekend, maar daar schuilt ook gelijk de moeilijkheid, want het is makkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijk ben je natuurlijk zelf de baas en zul je zelf stappen moeten zetten om weer in je gebruikelijk, gezonde, lifestyle te stappen.

Met de volgende tips help ik je graag op weg!

  1. bewustwording: waar heb je de teugels te veel laten vieren en wat zou je graag aan willen pakken? Het kan soms helpen een paar dagen een voedingsdagboekje bij te houden om te zien waar je (ongemerkt) de mist ingaat.
  2. afspraken maken met jezelf: als je bewust bent van de dingen die je graag aan wilt passen, dan is het belangrijk om daar ook een concrete actie aan te koppelen. Je hebt keuzes om dingen wel/niet te doen niet voor niks gemaakt. Bijv. je merkt dat je ’s morgens bij de koffie weer een koekje neemt, terwijl je dit al lang niet meer deed, omdat je weet de suiker verslavend werkt voor jouw lichaam en hierdoor om steeds meer gaat vragen en dit wilde je juist niet meer. Het helpt om dan om je eigen motivatie weer terug te halen en dan voor jezelf een keuze te maken, ik WIL dit niet, ik kies ervoor om….
  3. beloon jezelf en vier je succes! Als je ervoor kiest om dingen in je lifestyle te veranderen dan werkt het motiverend om er vooraf een beloning een beloning met jezelf af te spreken. Bijv. je spreekt met jezelf af dat je doordeweeks geen alcohol drinkt, maar je mag dan in het weekend een glas wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *